Steward-ownership: een alternatieve vorm van bedrijfsopvolging
Hoe zorgt u voor juridische verankering van de steward-ownership principes?
Steward-ownership wint aan populariteit. In deze cursus gaan de docenten uitgebreid in op de principes van steward-ownership. Hoe legt u die vast en wat zijn de fiscale gevolgen van een transitie naar steward-ownership? Na afloop kunt u de principes van steward-ownership toepassen en herkent u welke bedrijven baat hebben bij steward-ownership.
- Diepgaande kennis over het ondernemingsrecht en het toepassen van bestaande regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
- Inzicht in de principes van steward-ownership en alles wat daarbij in de praktijk komt kijken.
- U ontvangt een juridische handleiding, een model aandeelhoudersovereenkomst en modelstatuten.
Docenten
Jorick Wijnen
29 augustus 2024Mr. Rutger Marres
18 november 2024Over deze cursus
Steward-ownership wint aan populariteit bij ondernemers die hun missie centraal willen stellen of op zoek zijn naar een alternatieve vorm van bedrijfsopvolging. Deze maatschappelijke ondernemingsvorm kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn als er binnen de familie geen opvolgers zijn en de oprichter het bedrijf niet wil verkopen. In de media is veel aandacht voor steward-ownedbedrijven zoals de Efteling, Voys en camping Zeeburg.
Steward-ownership is een eigendomsstructuur die binnen de huidige kaders van het ondernemingsrecht kan worden toegepast. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaat de docent uitgebreid in op de principes van steward-ownership en de verschillende modellen daarvoor. U leert hoe u steward-ownershipprincipes vastlegt in juridische documenten zoals statuten en aandeelhoudersovereenkomsten. Ook komt het signaleren van fiscale gevolgen van een transitie naar steward-ownership aan bod.
Verder bespreken de docenten actuele ontwikkelingen zoals een motie van de Tweede Kamer voor het uitwerken van een rentmeestervennootschap. Dat is een speciale rechtsvorm om steward-ownership toegankelijker te maken. Hij gaat ook in op de verschillen en overeenkomsten tussen steward-ownership, een STAK-structuur en een BVm, een besloten vennootschap met een maatschappelijk doel.
Om steward-ownership direct in de praktijk toe te kunnen passen ontvangt u een juridische handleiding, een model aandeelhoudersovereenkomst en modelstatuten.
Na afloop kunt u de principes van steward-ownership duidelijk benoemen en toepassen en herkent u welke bedrijven baat hebben bij steward-ownership.
Thema’s die onder meer aan bod komen:
- Steward-ownership principes
- Verschillende modellen
- Transitie
- Proces
- Fiscale aspecten
- Toepassing in de praktijk
- Verankering missie
- Wie zijn de stewards?
- Verdeling winst
- Borging structuur
- Aandachtspunten STAK-structuur
- Steward-ownership vs. andere maatschappelijk initiatieven
- Rentmeestervennootschap
- Praktijkvoorbeelden
Voor wie?
Ondernemingsrecht advocaten, notarissen, fiscalisten die MKB en familiebedrijven adviseren
Kwaliteitsgarantie
Het CPO is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze cursussen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten.
Onze cursussen zijn erkend door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
- Type
- Cursus
- Vorm
- Op locatie
- Datum en tijd
-
dinsdag 20 mei 2025
van
13:15
uur
tot
17:45
uur
- Locatie
- Aristo Meeting Center Utrecht CS, Utrecht
- Prijs
- € 559,- (vrijgesteld van btw)
- Punten
- 4 PO-punten NOvA en KNB
- Rechtsgebied
- Ondernemingsrecht
Valt binnen het Altijd scherp-abonnement
Met het Altijd scherp-abonnement kiest u onbeperkt uit het uitgebreide aanbod van cursussen en webinars van het CPO. Meer informatie